08.6-Fogyasztás elengedése

Last Updated: 2024.02.18.By

Gondolat

A szannyasi éppen elérte a falu szélét, s letelepedett egy fa alá, hogy ott töltse az éjszakát, amikor egy ember a faluból odarohant hozzá, s ezt kiáltotta:
– A követ! A követ! Add ide nekem a drágakövet!
– Miféle követ? — kérdezte a szannyasi.
– A múlt éjjel megjelent álmomban Síva — magyarázta a falubéli -, és azt mondta nekem, hogy ha alkonyatkor kijövök a falu végére, itt találok majd egy szannyasit, aki ad nekem egy drágakövet, s életem végéig gazdag leszek.
A szannyasi erre turkálni kezdett a csomagjában, majd előhúzott egy követ.
– Valószínűleg erre gondolhatott – mondta, miközben átadta a követ a falusi embernek -, néhány nappal ezelőtt találtam az erdei úton. Természetesen a tiéd lehet.
A falusi ámulattal nézte a követ. Gyémánt volt, valószínűleg a világ legnagyobb gyémántja, mert akkora volt, mintegy ember feje. Átvette a gyémántot, és hazaballagott. Otthon aztán egész éjjel forgolódott ágyában, nem tudott elaludni. Másnap a hajnal első sugaránál felébresztette a szannyasit, és ezt kérte tőle:
– Azt a gazdagságot add nekem, amely képessé tesz arra, hogy ily könnyedén odaadj egy ekkora gyémántot!

„A jó élet kulcsa az önismeret. Azt kell fogyasztani, amit az ember tényleg kíván, és akkor sem csömörünk nem lesz, sem „felesleg” nem képződik. Persze ez nehéz, mert a mai társadalomban a fogyasztással kompenzálunk egy csomó hiányt.”

Lakatos Márk