08.1-Fogyasztás felismerése

Last Updated: 2024.02.18.By

Gondolat

A király borbélya olyan fa alatt haladt el, amelyen egy kísértet lakott. Megszólította egy hang:
—Szeretnéd, ha hét korsó aranyad lenne?
A borbély körbenézett, de nem látott senkit. Kapzsisága azonban felébredt, ezért mohón kiáltva így válaszolt:
– Persze, hogy szeretném!
-Akkor menj haza azonnal – utasította a hang -, ott lesz a hét korsó arany. A borbély rohant hazáig. Annak rendje s módja szerint ott is volt a hét korsó, a hetediket kivéve mind telve arannyal. Ez csak félig volt megtöltve. Úgy érezte hát, hogy neki azt is meg kell töltenie, mert így boldogtalan marad. A család minden ékszerét beolvasztatta, érméket veretett belőle, s belétöltötte a korsóba. Ám az továbbra is csak félig volt megtöltve. A borbély kétségbe esett. Takarékoskodni és fukarkodni kezdett, saját magát és családját is éheztette, de mindhiába. Bármennyi aranyat tett is a korsóba, az csak nem akart megtelni.
Ezért egy szép napon azzal a kéréssel fordult a királyhoz, hogy emelje meg a fizetését. A király megduplázta a bérét. A borbély tovább folytatta a korsó megtöltéséért való küzdelmet. Még koldulni sem szégyellt. A korsó azonban konokul továbbra is elnyelt minden beledobott érmét, és csak félig maradt. A királynak feltűnt a borbély nyomorult és kiéhezett állapota.
– Mi bajod van? — kérdezte tőle egyik napon. — Amíg kevesebb volt a fizetésed, olyan boldog és elégedett voltál. Most pedig, hogy megdupláztam a fizetésed, annyira kimerültnek és levertnek látszol.
Csak nem az a baj, hogy nálad van a hét korsó arany? A borbély nagyon meghökkent:
– Ki mesélt erről önnek, fenség? – kérdezte. A király elnevette magát:
– Nem kellett ehhez mesélni! Ezek a tünetek egyértelműen jelentkeznek minden olyan emberen, akinek a szellem felajánlja a hét korsó aranyat. Egyszer nekem is felajánlotta. Megkérdeztem tőle, hogy el lehet-e költeni azt a pénzt, vagy csak rakosgatni lehet hozzá. Abban a szempillantásban, válasz nélkül eltűnt a szellem. Azt az aranyat nem lehet elkölteni. Csak a szenvedélyt kelti fel benned, hogy még többet gyűjts hozzá. Eredj, azonnal add vissza a szellemnek, és meglátod, ismét boldog leszel.

„Aki szeretni tud, annak mély meggyőződése, hogy van értelme az életnek. Aki nem tud szeretni, a jólét, a fogyasztás, a Mallorcán eltöltött szabadság, a zöldövezeti ház és a jacht ellenére boldogtalannak érzi magát.”

Peter Lauster